Gyakori probléma különösen tavasszal és kora nyáron, hogy hínár tekeredik a hajócsavarra. A gyengébb vékony-szálút különösen, ha nem túl sűrű mezőbe keveredünk bele általában a hajócsavar egyszerűen ledarálja. Ha azonban kisebb a hajócsavar és gyengébb a motor vagy nagyon sűrű hínármezőbe kerülünk akkor bizony feltekeredik amit kénytelenek vagyunk valamilyen módon leszedni hiszen ilyenkor egyből érezzük a hajó menettulajdonságain, hogy valami nincs rendben. Csökken a sebesség, kiegyensúlyozatlanná válik a motor és a fogyasztás is jelentősen megnőhet. Szélsőséges esetben, különösen ha valami szemetet (kötélhulladékot vagy drótdarabot) szedünk össze akár a motor is leállhat.

Hínár a hajócsavaron

A hajócsavar megtisztítása a külmotoros hajóknál egyértelműen egyszerűbb hiszen a motor kézi vagy gépi kiemelésével egyszerűen megtisztíthatjuk kézzel vagy egy csáklya segítségével. Természetesen alapszabály, hogy a motor kiemelése előtt a motort állítsuk le. Egyrészt biztonsági okokból másrészt pedig a motor védelme érdekében hiszen a motor kiemelve nem tudna vizet szívni így megszűnne a hűtés, ami már nagyon rövid idő után is a motor károsodásához vezetne.
A belmotoros hajóknál először érdemes megpróbálni állóhelyzetből egy határozott hátremenetes gázt adni majd ugyanezt előre és ezt néhányszor megismételni. Néha ez segít. Ha mégsem akkor nem marad más hátra, mint a merülés vagy a hajó kisólyázása.

Tagged on:             

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.