Számos horgonyfajta létezik a piacon. Kiválasztásakor elsősorban a hajónk méretét és a várható meder típust érdemes figyelembe venni.
Az alábbi ábra a legelterjedtebb horgonytípusokat mutatja meg zölddel felsorolva az előnyeiket, pirossal hátrányaikat.

Érdekes, hogy a gomba alakú horgony bár az egyik legelterjedtebb horgonytípus különösen a mooring bóják esetén, azonban ideiglenes horgonyzásra teljesen alkalmatlan. Legjobban iszapos, homokos talajon működik úgy, hogy lassan teljesen beágyazódik a laza talajba, ezután egészen nagy húzóerőt is képes elbírni.

Magyarországon a legelterjedtebb (de nem a leghatékonyabb) horgonytípus a kishajóknál az úgynevezett négykapás horgony. (angolul „Grapnel” ami igazából segédhorgonyt jelent) Kitűnően használható elsősorban ideiglenes horgonyzásra, bár néha a felszedése nehézkes ha pl. sziklás talajon beszorul, beakad.

Magyarországon a népszerűség oka minden bizonnyal a kedvező ára és a praktikus összecsukható kiszerelés ami jelentősen megkönnyíti a hajóban való tárolást, annál is inkább mivel a jelenleg érvényben lévő 5. számú felszerelési jegyzék szerint egy kishajónak 2 horgonnyal is kell rendelkeznie.

Az egyik legnépszerűbb horgony típus a négykapás horgony

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.