Kedvtelési kisgéphajóvezetői tanfolyam

A kedvtelési célú kisgéphajó (motorcsónak) oktatás során egy Flipper 510-es, 90 LE-s, 6 személyes, félkabinos kishajót használunk mely rövid idő alatt tanulóink kedvence lett. Ez köszönhető egyrészt stabilitásának és könnyű kezelhetőségének, másrészt minden bizonnyal a Suzuki DF 90 újgenerációs négyütemű külmotorjának is ami erősebb lett, kiegyensúlyozottabban jár és kisebb lett a vibráció. Ráadásul elképesztően halk ami az oktatás során nagyon hasznos, hiszen az instrukciók átadásához nem kell kiabálnunk.

A Flipper türelmesen várja a kikötőben a tanulókat

 

A Flipper lassú és kicsit gyorsabb menetben “ugrás” közben

A kisgéphajó gyakorlati oktatásunk során a lehető legtöbb időt töltjük egy-egy tanulóval. Ez 4×55 percet jelent 2 alkalomra osztva vagyis minden tanuló közel 4 órát tölt a hajóban. Figyelembe vesszük az egyéni kéréseket, kívánságokat. Hamar kiderül, hogy ki miben jobb vagy esetleg gyengébb. Ilyenkor azokat a feladatokat amiket szükséges újra és újra gyakoroljuk egészen addig amíg “vizsgakészen” nem megy.
A mi részünkről türelemre, empátiára, segítőkészségre és a tanuláshoz/gyakorláshoz szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítására számíthatnak. Fontos azonban, hogy a tanulók önmagukhoz is türelmesek legyenek. Ha valami nem megy tökéletesen elsőre vagy másodjára, majd harmadjára sikerül. A megszerzett tudásnak érni kell és folyamatosan gyakorolni, gyakorolni…ami azért is fontos, hogy az új kapitányok frissen szerzett kishajóvezetői engedélyük birtokában tényleg kedvtelésből, gondtalanul, biztonságban hajózhassanak. A hajózás nagyszerű élmény és kikapcsolódás legyen.

Az alábbi videón az egyik tipikus sokat gyakorolt vizsgafeladat látható.
(párhuzamos megállás/kikötés előremenetben)

A kisgéphajó-vezetés gyakorlati oktatása max 2 fős csoportokban történik előzetes időpont egyeztetés után, az arra kijelölt napokon. Időpont egyeztetés az elméleti képzés első napján! Rokonok, baráti társaságok természetesen jöhetnek egyszerre, ha erre igény van.
Az elméleti képzés Kiskörén a Kapitány Hajós Iskolában (Paltánsor u. 27), a gyakorlati képzés pedig a kiskörei kikötőből indulva történik.
A vizsgán való részvétel csak akkor lehetséges, ha a jelentkező minden szükséges dokumentumot lead legkésőbb az elméleti tanfolyam első napján, továbbá az összes feltételnek eleget tesz.

VIZSGAREND VÁLTOZÁS 2017-ben
2016. december 1-től az elméleti vizsgát kötelezően valamelyik NKH kirendeltségen kell letenni. Megszűnt a képzőszerveknél történő vizsgázás lehetősége. A változás kizárólag az elméleti vizsgát érinti, a gyakorlati vizsga továbbra is kihelyezetten az egyes képzőszerveknél történik. Az elméleti vizsgára való jelentkezésről és a lehetséges időpontokról a tanfolyamok első napján tartunk tájékoztatót. A sikeres elméleti vizsgát követően lehet részt venni a kihelyezett gyakorlati vizsgán.

Hol használható a megszerzett kishajóvezetői engedély?
A kedvtelési célú kisgéphajó-vezetői képesítés Európa legtöbb belvízén – folyók, tavak, csatornák – kedvtelési céllal közlekedő kisgéphajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít.
Kishajónak minősül az a hajó, amelynek hajótesten mért hossza a 20 m-t nem éri el, illetve befogadóképessége 12 fő, vagy ennél kevesebb. Kisgéphajó-vezetői engedély szükséges 7.5 kW-os, vagy annál nagyobb motorteljesítményű és 7 m testhosszú, vagy hosszabb kishajó vezetéséhez. Elméleti vizsga betöltött 17. életév, gyakorlati vizsga pedig a betöltött 18. életév után tehető.

Tanfolyamra való felvétel és vizsgára bocsátás feltételei
• Személyi igazolvány alapján kitöltött jelentkezési lap leadása
• A Képzési Szerződésben foglaltak elfogadása és aláírása
• A tanfolyamdíj és vizsgadíj befizetése
• Tanfolyamon való részvétel

Vizsgára bocsátás további feltételei
Személyi igazolvány alapján kitöltött jelentkezési lap, amely tartalmazza:
• Orvosi egészségügyi alkalmasságot (a jelentkezési lap megfelelő rovatának kitöltetésével)
• A korábbi esetleges vizsgaeseményről szóló és a vezetés körülményeit vizsgáló nyilatkozatot
• Úszni tudásról szóló nyilatkozatot (jelentkezési lap megfelelő rovatának kitöltése)
• A hatósági vizsgadíj befizetésének igazolását
• Legalább alapfokú iskolai végzettséget igazoló okmány bemutatása (8 általános)
• Képzési igazolás – a tanfolyam elvégzéséről iskolánk által kiállított igazolás (elmélet, gyakorlat)

Tantárgyak
• Hajózási Szabályzat
• Hajózási ismeretek – Kisgéphajó
• Gyakorlati oktatás

LEGKÖZELEBB INDULÓ TANFOLYAMUNK

AKTUÁLIS ÁRAK ITT