Kedvtelési vitorlás kishajóvezetői tanfolyam

A vitorlás kishajó oktatás egy 21 lábas, bulbás tőkesúlyos Jeanneau Love Love típusú túravitorlással történik. Megálmodóját Philippe Harlé-t minden idők egyik legtermékenyebb tervezőjeként tartják számon. Napjainkban is több tízezer olyan hajó szeli a világ vizeit melyek az ő tervei alapján készültek. Ez a kecses, ugyanakkor rendkívül stabil és kitűnő manőverezési képességekkel rendelkező hajó ideális kezdők és haladók oktatására egyaránt.

Jeanneau Love Love az oktatóhajónk

Stabilitásának köszönhetően még erősebb szélben is folyhat az oktatás

Az oktatón kívül általában két tanuló tartózkodik az egyébként 6 személyes hajón

A vitorlás kishajó gyakorlati oktatásunk során hasonlóan a kisgéphajóhoz a lehető legtöbb időt töltjük egy-egy tanulóval. Ez legalább 3×3 óra hajózást jelent mely során a tanulók megismerkednek a vitorlázás alapjaival. Képesek lesznek önállóan haladni különböző szélirányokban, halzolni, fordulni, vízből mentést végrehajtani halzolással vagy Q fordulóval, horgonyozni, elindulni kikötőhelyről és kikötni.

Nagy hangsúlyt fektetünk ezenkívül a kötélmunkákra is. A hajó helyes kikötése, csomók ismerete elengedhetetlen. Ha valaki akár csak kedvtelésből is de rendszeresen hajózik egyszerűen muszáj megtanulnia 5-10 alap csomót amit akár álmából felkeltve, csukott szemmel, víz alatt, még ha piranhák harapdálják is a lábát azonnal meg tud kötni. Nem csak azért mert a vizsgán is kérik hanem mert jelentősen megkönnyíti a mindennapokat a vízen.
A mi részünkről türelemre, empátiára, segítőkészségre és a tanuláshoz/gyakorláshoz szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítására számíthatnak. Fontos azonban, hogy a tanulók önmagukhoz is türelmesek legyenek. Ha valami nem megy tökéletesen elsőre vagy másodjára, majd harmadjára sikerül. A megszerzett tudásnak érni kell és folyamatosan gyakorolni, gyakorolni…ami azért is fontos, hogy az új kapitányok frissen szerzett kishajóvezetői engedélyük birtokában tényleg kedvtelésből, gondtalanul, biztonságban hajózhassanak. A hajózás nagyszerű élmény és kikapcsolódás legyen.

Hol használható a megszerzett kishajóvezetői engedély?
A kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői képesítés Európa legtöbb belvízén – folyók, tavak, csatornák – közlekedő vitorlás kishajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít.
Vitorlás kishajó-vezetői engedély szükséges a 10 m2-es vagy azt meghaladó névleges vitorlafelületű és 7 m testhosszú, vagy hosszabb vitorlás vezetéséhez.
Kishajónak minősül az a hajó, amelynek hajótesten mért hossza a 20 m-t nem éri el, illetve befogadóképessége 12 fő, vagy ennél kevesebb. Elméleti vizsga betöltött 17. életév, gyakorlati vizsga pedig a betöltött 18. életév után tehető.

Gyakorlati oktatás
A vitorlázás gyakorlati oktatása 2-3 fős csoportokban történik előzetes időpont egyeztetés után. Időpont egyeztetés az elméleti képzés első napján!
Az elméleti képzés Kiskörén a Kapitány Hajós Iskolában, a gyakorlati képzés pedig a Kiskörei kikötőből indulva az abádszalóki Attila-öbölben történik.
A vizsgán való részvétel csak akkor lehetséges, ha a jelentkező minden szükséges dokumentumot lead legkésőbb az elméleti tanfolyam első napján, továbbá az összes feltételnek eleget tesz. Gyakorlati vizsga a sikeres elméleti vizsgát követő 18 hónapon belül tehető.

VIZSGAREND VÁLTOZÁS 2017-ben
2016. december 1-től az elméleti vizsgát kötelezően valamelyik NKH kirendeltségen kell letenni. Megszűnt a képzőszerveknél történő vizsgázás lehetősége. A változás kizárólag az elméleti vizsgát érinti, a gyakorlati vizsga továbbra is kihelyezetten az egyes képzőszerveknél történik. Az elméleti vizsgára való jelentkezésről és a lehetséges időpontokról a tanfolyamok első napján tartunk tájékoztatót. A sikeres elméleti vizsgát követően lehet részt venni a kihelyezett gyakorlati vizsgán.

Tanfolyamra való felvétel és vizsgára bocsátás feltételei

• Személyi igazolvány alapján kitöltött jelentkezési lap leadása
• A Képzési Szerződésben foglaltak elfogadása és aláírása
• A tanfolyamdíj és vizsgadíj befizetése
• Tanfolyamon való részvétel

Vizsgára bocsátás további feltételei
Személyi igazolvány alapján kitöltött jelentkezési lap, amely tartalmazza:
• Orvosi egészségügyi alkalmasságot (a jelentkezési lap megfelelő rovatának kitöltetésével)
• A korábbi esetleges vizsgaeseményről szóló és a vezetés körülményeit vizsgáló nyilatkozatot
• Úszni tudásról szóló nyilatkozatot (jelentkezési lap megfelelő rovatának kitöltése)
• A hatósági vizsgadíj befizetésének igazolását
• Legalább alapfokú iskolai végzettséget igazoló okmány bemutatása (8 általános)
• Képzési igazolás – a tanfolyam elvégzéséről iskolánk által kiállított igazolás (elmélet, gyakorlat)

Tantárgyak
• Hajózási Szabályzat
• Hajózási ismeretek – Vitorlás kishajó
• Gyakorlati oktatás

AKTUÁLIS ÁRAK ITT